واندانا شیوا، سه دهه مبارزه برای محافظت از کشاورزی بومی
واندانا شیوا (Vandana Shiva) یکی از اندیشمندان و فعالانِ مدنی تأثیرگذار و خستگیناپذیرِ هندوستان است.
تألیفات و فعالیتهای او در زمینهی حفظِ ذخایر زیستی و ژنتیکی، نگهداشتِ بذرهای بومی، ترویجِ کشاورزی ارگانیک و تجارتِ عادلانه شهرتِ جهانی یافته است.
واندانا شیوا از مخالفانِ جدیِ جهانیشدن و کاربردِ محصولاتِ کشاورزی تغییر یافتهی ژنتیکی یا گیاهانِ تراریخته (Genetically modified crops) است.
او بیش از سه دهه است که در ترویجِ پیامی مشابه تلاش میکند: «شرکتهای چندملیتی نظیرِ مونسانتو از طریقِ مهندسی، ثبتِ مالکیتِ اختراع، تغییر دادنِ بذرها و تبدیل کردنِ آنها به بستههای گرانقیمتی از جنسِ مالکیتِ معنوی و به لطفِ پشتیبانیِ گستردهی بانکِ جهانی، سازمانِ تجارتِ جهانی، دولتِ آمریکا و حتی نهادهای خیریهای مانندِ بنیادِ بیل و ملیندا گیتس در تلاش برای برقراریِ "تمامیتخواهی غذایی" در جهان هستند».
شیوا مبارزه علیهِ «زیستفنآوریِ کشاورزی» را جنگی جهانگستر میداند که به نیابت از میلیاردها دهقان (که معیشت و بقایشان به کشتِ بومی وابسته است) علیهِ تعدادِ انگشتشماری شرکتِ غولپیکرِ تولید و توزیعِ بذرِ صنعتی در گرفته است. او معتقد است که نتیجهی این جنگ مهمترین عاملِ تعیین کنندهی آیندهی بشریت است.
به اعتقادِ وی ما شاهدِ دو روند هستیم:
«اول روندِ تنوع، دموکراسی، آزادی، شادی و فرهنگ است که به آیندهای مملو از مردمانی که زندگیشان را گرامی میدارند ختم میشود؛
و دوم روندِ تککِشتی و مرگ است، چشماندازی که در آن همه محزون و معتاد به داروهای ضدِ افسردگی هستند و شاهدِ خیلِ روزافزونِ بیکارانِ جوان خواهیم بود.
ما چنین جهانِ مرگآلودی را نمیخواهیم. اگر بذرها در دستهای کشاورزان و باغبانان باشد و زمین در اختیارِ کشاورزان، ما شاهدِ گرسنگی در جهان نخواهیم بود.
آنها میخواهند این را از ما بگیرند.»
در این لینکها (بخش 1، بخش 2، بخش 3) میتوانید گفتگوی خبرنگار خبرگزاری تسنیم را با خانم واندانا شیوا بخوانید.